Recepty

Ako zavárať jahody?

Leto a zaváranie jahôd idú ruka v ruke!

Aj vám sa začala sezóna jahôd, ktoré potrebujete sterilizovať? Zaváranie jahôd je pravidelnou činnosťou, ktorá sa počas leta v mnohých domácnostiach vykonáva. Kto by nemal rád jahodové kompóty, ktoré môžete využiť či už do koláčov, sladkostí alebo ako jednoduchú pochutinu v rámci celého roka? Z toho dôvodu sme si pre vás pripravili jednoduchý návod/recept, podľa ktorého môžete zavárať jahody vo vašej domácnosti. Povieme si ako samotné jahody spracovať a pripraviť na zaváranie, ako sa dajú zavariť ako aj kde a ako ich presne po zaváraní uskladniť. Poďme sa teda pustiť do zavárania jahôd!

Ako zavárať jahody

Čo budete na zaváranie jahôd potrebovať:

príprava jahôd na zaváranieNa zaváranie jahôd budete potrebovať len niekoľko prísad (v prípade potreby pár doplnkov navyše):

  • Jahody (kvalitné, čisté a bez chýb)
  • Cukor (kryštálový, práškový či dokonca trstinový)
  • Kyselinu citrónovú (len v prípade potreby)
  • Fľaše na zaváranie (bez chýb)
  • Soľ (len v prípade potreby)
  • Sirup (ako alternatíva k cukru)
  • Nádobu na zaváranie (zavárací hrniec či plech do rúry)

Krok 1 – príprava

Skôr ako sa pustíte do samotného zavárania či do prípravy nálevu je v prvom rade dôležité očistenie a spracovanie samotných jahôd, rovnako ako aj príprava fliaš, v ktorých plánujete vaše jahody zavárať.

Kvalitná príprava totiž ovplyvní celkový proces zavárania a dokáže ho buď veľmi vylepšiť alebo naopak dokáže celé zaváranie pokaziť.

zaváranie jahôd

Príprava jahôd na zaváranie

Samotné jahody, ktoré sa chystáte zavárať, budú tvoriť pravdepodobne najväčšiu časť úspešného (alebo neúspešného) výsledku.

Výber jahôd ovplyvní nielen chuť vášho kompótu, ale aj to, ako dlho vám vydrží (resp. či sa nepokazí).

oberania jahôd na sterilizáciuZ toho dôvodu by ste mali vyberať len zdravé a dokonale zrelé jahody na zaváranie (žiadne nezrelé, prezrelé či pokazené jahody).

Vo všeobecnosti sa odporúča používať jahody, o ktorých viete, odkiaľ pochádzajú (resp. ktoré ste si buď sami natrhali alebo ich máte od známych).

Kupované jahody zo supermarketov vás jednak vyjdú draho a jednak výsledok zavárania vás môže sklamať.

Zvyčajne sa odporúča zavárať jahody v deň ich odtrhnutia, prípadne o 1 – 2 dni neskôr – platí pravidlo – čím skôr, tým lepšie.

Pri vyberaní, triedení, resp. preriedení jahôd každú jahodu zbavte stonky a lístkov – počas tohto procesu sa snažte očistiť jahody bez toho, aby ste ich poškodili, nakoľko každá nehoda bude negatívne vplývať na výsledok zavárania.

Ak máte všetky jahody očistené a povyberané, dôkladne ich opláchnite pod prúdom studenej vody.

Príprava zaváracích fliaš

Fľaše na zaváranie môžete zakúpiť buď v obchode s kuchynským príslušenstvom, prípadne môžete použiť fľaše z predošlej sezóny (či dokonca využiť sklenené fľaše z iných potravinových výrobkov – v takom prípade ich však budete potrebovať viac nakoľko fľaše z Tatárky a pod. majú len veľmi malý objem).

fľaše na jahodový kompótTak ako jahody, aj fľaše, v ktorých plánujete vaše jahody zavárať, musia byť dokonale čisté. T. j. dôkladne zbavené nečistôt a bez baktérií.

Každá zle umytá fľaša môže znehodnotiť vaše jahody a v konečnom dôsledku si pokazíte vašu úrodu.

Na čistenie môžete použiť rôzne čistiace prostriedky od klasickej jari cez ocot a pod. Dôležité je, aby ste zachovali potrebné hygienické štandardy a aby pri čistení kompótových fliaš boli výsledkom perfektne vyčistené fľaše.

V tomto bode by ste mali mať všetko pripravené na to, aby ste sa mohli pustiť do prípravu nálevu a do následnej sterilizácie.

Krok 2 – príprava nálevu

Tradične sa zvyknú jahody sterilizovať spolu s nálevom, nakoľko nálev obsahuje cukor, ktorý vám poslúži ako perfektný konzervant na jahody, vďaka čomu vám vydržia naozaj dlhú dobu.

Nie vždy je to však nutné a kvôli tomu sme si pre vás mimo jednoduchého receptu na nálev pripravili aj pár „bez-nálevkových“ postupov, podľa ktorých sa môžete riadiť pri zaváraní jahôd.

Nálev s kryštálovým cukrom

Najtradičnejším spôsobom zavárania jahôd je využitie nálevu, ktorý obsahuje kryštálový cukor.

závaraniny a jahodyVďaka cukru bude tak možné jahody zakonzervovať a vydržia vám veľmi dlhú dobu. Množstvo cukru, resp. pomer cukru a vody je pomerne subjektívna záležitosť, nakoľko každý má rád jahody inak – niekto viac a iný menej sladké.

Vo všeobecnosti sa odporúča použiť približne 500g kryštálového cukru na 1 liter vody (avšak v prípade potreby sa môžete pohybovať aj niekde medzi 300g až 600g cukru na liter vody – záleží na vašich preferenciách).

V závislosti od množstva, resp. od objemu fliaš, ktoré na zaváranie použijete, si zrátajte množstvo vody a cukru, ktoré budete potrebovať.

Obe zložky si zmiešajte v jednej nádobe a počas varenia ich neustále premiešavajte tak, aby sa vám cukor kompletne rozpustil.

Pripravené a očistené jahody nasypte do veľkej nádoby alebo hrnca a zalejte ich týmto nálevom a nechajte ich v ňom minimálne 12 hodín (najlepšie jeden celý deň).

Poznámka: Nálev s jahodami sa odporúča nechať odstáť kvôli tomu, aby do neho pustili jahody svoju šťavu, vďaka čomu bude o niečo chutnejší avšak nie je to podmienka.

Pokiaľ sa vám nechce čakať (prípadne na to nemáte čas), môžete jahody spolu s nálevom naliať priamo do fliaš a pustiť sa do samotnej sterilizácie.

Jahody bez nálevu

Druhou alternatívou je príprava a spracovanie jahôd bez použitia nálevu. V takom prípade sa vám ponúka hneď niekoľko možností, ako môžete jahody v pohároch pripraviť.

Prvou možnosťou je jednoducho doslova natlačiť jahody do pohárov až po okraj a veľmi dôkladne ich uzatvoriť vekom. Ako konzervant v tomto prípade poslúži samotná šťava z jahôd, ktorá sa bude počas sterilizácie uvoľňovať.

Poznámka: Táto metóda je vhodná najmä pre diabetikov, prípadne pre ľudí, ktorí nepreferujú presladené jahodové kompóty.

Druhou možnosťou je pridanie pár lyžičiek cukru (v tomto prípade môžete využiť nie len kryštálový cukormôžete zaexperimentovať aj s práškovým či dokonca s trstinovým cukrom). Postup je veľmi jednoduchý:

  1. Na dno každej fľaše nasypte cca 1 – 2 lyžičky cukru, pridajte zhruba do polovice pohára jahody, znovu pridajte 1 – 2 lyžičky cukru a doplňte jahody až po okraj.
  2. Okraj posypte poslednou lyžičkou cukru (prípadne môžete pridať aj trochu sirupu) a každú fľašu dôkladne uzavrite.
  3. V tomto prípade bude výsledkom o niečo sladší kompót, pri ktorom budete mať istotu, že cukor poslúži ako dobrý konzervant na jahody.

Treťou možnosťou je pridanie do fliaš s jahodami 1 lyžičku soli na každú fľašu. Hoci sa to môže zdať prekvapivé, soľ vám v tomto prípade poslúži ako prostriedok, ktorý doslova prinúti jahody aby zo seba vytlačili svoj vlastný cukor, vďaka čomu bude kompót chutiť podstatne prirodzenejšie.

Malý tip: Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, prípadne nemáte skúsenosti s tým, ako sa dajú jahody spracovať na zaváranie, vyskúšajte rôzne kombinácie, resp. začnite experimentovať.

Každý človek má svoje vlastné preferencie, podľa ktorých má rád jahodové zaváraniny. Vyskúšajte preto do niektorých fliaš pridať cukrový nálev, do iných len cukor, prípadne nechajte niektoré fľaše s jahodami úplne bez cukru a vďaka tomu zistíte, ktorý typ zavárania vám bude v budúcnosti najviac vyhovovať.

zavareninové fľaše na jahody

Krok 3 – sterilizovanie jahôd

V tomto bode by ste mali mať všetky poháre s jahodami pripravené a dôkladne uzavreté. Uistite sa, či je každá fľaša naplnená až po hrdlo (resp. či nemáte vo fľašiach príliš veľa priestoru – to by mohlo ovplyvniť trvácnosť jahôd).

Malý tip: pokiaľ sa obávate toho, že ste to s cukrom prehnali, môžete pridať do fliaš štipku kyseliny citrónovej, ktorá sladkosť kompótov dokáže podstatne zmierniť

Zaváranie jahôd v hrnci

cukor na zaváranie jahôdZaváranie jahôd v hrnci je jedným z tradičnejších spôsobov, ako sa dajú zavárať jahody. Do hrnca jednoducho začnite ukladať fľaše jednu vedľa druhej (nechajte však medzi nimi cca 1cm medzeru) a zalejte fľaše čistou vodou až po hrdlo).

Domáce spotrebiče

Následne zohrejte zavárací hrniec na teplotu 85 – 90 °C a nechajte v ňom jahody sterilizovať cca 10 -15 minút.

Poznámka: To, ako dlho by ste mali v skutočnosti zavárať jahody záleží predovšetkým na veľkosti, resp. objeme fliaš – väčšie poháre (ktoré majú objem cca 1 liter) sa môžu zavárať aj dlhšie a naopak, menšie zaváraninové poháre by ste mali variť menej.

Zaváranie jahôd v rúre

jahody a ich zaváranieDruhou osvedčenou alternatívou je zaváranie jahôd v rúre na hlbokom plechu. Plech si najprv vysteľte handrou alebo utierkou zalejte ho cca 2 až 3 centimetrami vody a poukladajte nakoniec (resp. až po vložení do rúry) do neho jednotlivé fľaše (dajte si záležať na tom, aby medzi nimi bola dostatočná medzera – cca 1 – 1,5 centimetra – vysoká teplota v rúre by mohla pri kontakte fliaš medzi sebou rozbiť sklo na fľašiach).

Nastavte si rúru na cca 160 až 180 °C a nechajte v nej vaše jahody zavariť po dobu cca 30 – 50 minút.

Ako náhle spozorujete, že sa vaše fľaše varia, resp. tvoria sa v nich bublinky, rúru vypnite a vyberte z nej zaváraninové fľaše.

Pri jahodách, ktoré nemajú zálievku spoznáte či sa zavárajú podľa toho, či už púšťajú svoju šťavu alebo nie.

Takéto jahody zavárajte dovtedy, dokým šťavu nepustia.

Poznámka: Pri zaváraní jahôd v rúre je pomerne ťažké určiť presnú dobu a teplotu, pri ktorých by ste ich mali zavárať. Každá rúra v jednotlivých domácnostiach je trochu odlišná, dôsledkom čoho nemáte inú možnosť ako si odpozorovať presnú a vhodnú teplotu a čas vy sami.

Či už sa rozhodnete pre zaváranie jahôd v hrnci alebo v rúre, výsledkom by mali byť sterilizované kompóty, ktoré z nádoby vyberiete a prevrátite hore dnom na dosku s handrou.

V tomto bode prichádza na rad konečná kontrola a uskladnenie zavarených jahôd.

Krok 4- kontrola jahôd a ich uskladnenie

Po vybratí a prevrátení pohárov ihneď každý jeden kompót skontrolujte, či netečie – v takom prípade danú fľašu odstavte, nakoľko je na uskladnenie nepoužiteľná.

Ostatné zavarené fľaše nechajte prevrátené a zakryté pod handrou, resp. utierkou na cca 4 – 6 hodín (dokým vám dokonale nevychladnú).

Z času na čas sa odporúča s každou fľašou potriasť tak, aby sa jednotlivé jahody od seba uvoľnili a nelepili sa.

Po kontrole a vychladnutí prichádza na rad ich uskladnenie. Jahodové kompóty skladujte na tmavom, suchom a relatívne chladnom mieste.

Za žiadnych okolností ich nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu, rovnako ako by nemali byť uložené pri príliš vysokých (skazia sa) alebo nízkych teplotách.

Najlepším miestom je jednoducho vaša špajza/komora, kde odkladáte aj ostatné druhy kompótov, zeleniny a ovocie.

zavarené jahody

Tak ako aj iné druhy zaváranín, aj zavarené jahody si vyžadujú okrem vedomostí určitú dávku skúseností a zručností.

Pokiaľ ste v zaváraní jahôd nováčikom – nezúfajte. Postupom času si vypracujete svoju vlastnú metódu a spôsoby, podľa ktorých budete môcť efektívne zavárať jahody. V konečnom dôsledku záleží pri tomto procese hlavne na vás a vašich preferenciách.

Niektorí ľudia môžu mať iné postupy, prípadne používať iné ingrediencie ako vy – každý má rád jednoducho svoje kompóty inak.

Pokiaľ už máte svoje osvedčené metódy a postupy, podľa ktorých zvyknete jahody zavárať, neváhajte a podeľte sa s nami o ne v komentároch pod článkom!

Štítky

AKOO

Redakcia AKOO.sk je zložená z týmu autorov, ktorí sa snažia napísať čo najlepšie články, ktoré vám môžu pomôcť a poradiť. Chceme vám dať rôzne tipy a inšpiráciu do každodenného života. Aktívne sa zaujímame najmä o témy ako je domácnosť, hudba, bicyklovanie, šport, šetrenie peňazí, varenie a recepty.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button
Close