S každou letnou sezónou prichádza na rad aj zber a spracovanie čerešní, ktoré sú tak obľúbeným ovocím pri koláčoch, tortách, bublanine a pod. Spolu s nimi však prichádza aj ich samotné zaváranie, aby ste ich mohli využiť aj v priebehu roka. V nasledujúcich riadkoch sme si preto pre vás pripravili detailný návod, ako môžete zavariť čerešne, ako ich pripraviť rovnako aj čo všetko budete na to potrebovať. Poďme teda na to.
Čo budete potrebovať na zaváranie čerešní
Zaváranie čerešní si vyžaduje v zásade len niekoľko vecí:
- Samotné čerešne (dobrá odroda bez chýb)
- Cukor (prípadne diabetické sladidlá)
- Kvalitné fľaše na zaváranie (bez chýb)
- Kyselina citrónová (nie je to však podmienka)
- Čistá voda
- Soľ (v prípade potreby)
- Nádobu na zaváranie (hrniec, plech a pod.)
Krok 1 – príprava
Hoci sa to môže zdať prekvapivé, pri sterilizácií čerešní záleží najviac hlavne na ich príprave, spracovaní a pod. To, aké čerešne vyberiete, ako ich spracujete s nálevom, rovnako ako do čoho ich nasypete, ovplyvní celkový výsledok zavárania.
Ako teda pripraviť a spracovať čerešne na zaváranie?
Príprava čerešní
Najdôležitejší krok, skôr ako sa vôbec pustíte do procesu zavárania, je samotný zber, príprava a spracovanie čerešní, ktoré sa chystáte zavariť.
Hoci sa tento krok z praktických dôvodov nepovažuje za relevantný, často krát vám môže skvalitniť výsledok zavárania.
Čerešne, ktoré chcete zavariť, by ste mali začať oberať až v deň samotného zavárania, nakoľko vďaka tomu nezačnú strácať na kvalite a chuti.
Pokiaľ sa chystáte zavariť čerešne hneď po ich zbere, môžete čerešne oberať bez stonky. V opačnom prípade ich vždy oberajte aj so stonkou (vďaka čomu získate približne 24 hodín navyše na to, aby ste ich začali spracovávať.
Po obratí čerešní by ste rovnako mali celkovú sortu skontrolovať – vyberajte červené, tuhé čerešne, ktoré nie sú ani nezrelé a ani naopak prezreté, poškodené, popraskané či dokonca nahnité.
Každá skazená čerešňa vám môže potenciálne pokaziť zaváraninovú fľašu. Takéto čerešne radšej využite na koláč, prípadne ich iným spôsobom skonzumujte.
Nasypte pokazené čerešne do väčšej nádoby (ako napríklad hrniec), zalejte ich teplou vodou a prisypte k nim niekoľko lyžičiek soli (cca 20 – 30g na 1 liter čistej vody).
Čerešne spolu s roztokom následne postavte na sporák a nahrejte ho na teplotu 30°C.
Vplyv slanej vody spôsobí, že sa červíky od čerešní odtrhnú a vyplávajú na povrch. Takto „dezinfikované“ čerešne už len stačí dôkladne opláchnuť pod prúdom čistej vody (prípadne ich ešte predtým ponoriť do nádoby s čistou vodou aby sa od soli vymočili a až potom ich ešte raz dôkladne opláchnuť).
V niektorých domácnostiach sa zvyknú čerešne odkôstkovať, avšak v takom prípade hrozí, že sa vám čerešne rozpadnú vplyvom zavárania.
Príprava fliaš na zaváranie
Ako čerešne, tak aj samotné fľaša, v ktorých ich plánujete zavárať, si vyžadujú vašu pozornosť a dobrú prípravu.
Pri jednotlivých fľašiach skontrolujte dôkladne viečka, resp. to, či sa dobre uzatvárajú.
Rovnako by ste mali venovať pred zaváraním čerešní dostatočnú pozornosť hygiene – dajte si záležať na tom, aby ste každú fľašu dostatočne umyli a viečka ostali bez akýchkoľvek potenciálnych zvyškov potravín či baktérií.
Každá zle umytá fľaša predstavuje potenciálnu fľašu so skazenými čerešňami.
Príprava nálevu na čerešne
Nálev, ktorým čerešne pred sterilizovaním zalejete je pomerne subjektívna záležitosť, nakoľko množstvo cukru, vody či dokonca kyseliny citrónovej, ktoré budete na zaliate fliaš potrebovať, určujete vy na základe vašich preferencií.
Možnosť nálevu č. 1
Pokiaľ chcete dosiahnuť veľmi sladké zavarené čerešne, odporúča sa použiť približne 400 – 500g cukru, ktorý použijete na 1 liter vody (alternatívou je 250 – 300g cukru na 1 liter vody).
Pokiaľ sa obávate toho, že budú čerešne presladené, môžete do nálevu pridať 1 – 3 lyžičky kyseliny citrónovej, vďaka čomu sa sladkosť nálevu zníži.
Diabetický cukor síce nemusí byť tak efektívnym prostriedkom na zaváranie, ale môže poslúžiť ako alternatívny konzervant na sterilizáciu čerešní.
Nálev nezabudnite veľmi dôkladne povariť a premiešať tak, aby sa všetok cukor vo vode dokonale rozpustil. Následne môžete do čistých fliaš naukladať čerešne a zaliať ich vaším nálevom.
Možnosť nálevu č. 2
Druhou možnosťou, ako sa dá pripraviť nálev, je jeho výroba už priamo vo fľašiach. Pripravte si vaše čisté fľaše na zaváranie a do každej z nich pridajte cca 1- 2 lyžičky cukru.
Následne do nich nasypte čerešne cca do ½ fľaše a znovu ich posypte 1- 2 lyžičkami cukru.
S každou fľašou dobre pretrepte tak, aby sa čerešne s cukrom dobre premiešali a naplňte každú fľašu čerešňami až po okraj.
Na záver nasypte na vrch čerešní ešte 2 -3 lyžičky cukru, prípadne pridajte trochu kyseliny citrónovej. Takto pocukrované čerešne zalejte po okraj pohárov čistou vodou (množstvo lyžičiek cukru samozrejme záleží od vašich preferencií).
Malý tip: pri tejto metóde si skontrolujte každé hrdlo, resp. okraj na fľašiach, nakoľko by prilepený cukor mohol brániť dobrému prichyteniu viečka – uzáveru.
V takom prípade zotrite každý okraj navlhčenou utierkou, aby ste prebytočný cukor odstránili.
Či už sa rozhodnete pre jeden alebo druhý spôsob, ako si vytvoriť nálev na zaváranie čerešní, výsledkom by mali byť pripravené, nasypané a zaliate čerešne, ktoré môžete začať zavárať.
V prípade, že sa vám čerešne do fliaš zle ukladajú, môžete si vyskúšať čerešne najprv jemne „povariť“ v teplej vode, scediť ich v sieťke a následne nechať ochladnúť – mali by sa vám tak ukladať do pohárov podstatne ľahšie.
Krok 2 – sterilizovanie čerešní
Sterilizácia čerešní sa dá prakticky uskutočniť rôznymi spôsobmi. Medzi najčastejšie patrí zaváranie v zaváracom hrnci alebo v kuchynskej rúre, ale dá sa to aj v mikrovlnke či dokonca v umývačke riadu (počujete dobre, avšak neodporúča sa to).
Vo všeobecnosti však najlepšie výsledky môžete dosiahnuť, ak použijete zavárací hrniec, ktorý je na tieto veci určený, prípadne zavaríte čerešne v rúre.
Zaváranie čerešní v hrnci
Do zaváracieho hrnca si nalejte pár cm vody (prípadne môžete naliať také množstvo vody, aby boli jednotlivé fľaše zaliate až po ich hrdlo).
Pripravené fľaše s čerešňami a nálevom dobre uzatvorte a ukladajte do zaváracieho hrnca. Následne začnite fľaše v hrnci variť tak, aby voda v hrnci dosahovala cca 80 – 85°C.
Fľaše týmto spôsobom zavárajte približne pol hodinu (resp. 20 – 30 minút). Výsledkom sterilizácie by mali byť dobre zavarené čerešne, ktoré nie sú vymäknuté.
Po sterilizácií, resp. po danej dobe vyberte okamžite všetky fľaše zo zaváracieho hrnca (každá minúta sa ráta) a položte ich hore dnom na stôl, resp. na pripravenú utierku na stole (v prípade, že by bola fľaša zlá vám začne tiecť a rovnako sú takéto fľaše horúce a mokré).
Nezabudnite v prípade potreby použiť kuchynské rukavice, prípadne handru ako ochranu na ruky pred teplotou.
Zaváranie čerešní na plechu
Druhou alternatívou, ako môžete zavariť čerešne je využitie vašej rúry v kuchyni. Na sterilizáciu budete potrebovať hlboký plech, na ktorého dno najprv dobre položíte a vystriete utierku, prípadne obyčajnú handru.
Následne nalejete do plechu 1,5 – 2 cm čistej vody (môžete aj viac ak máte príliš hlboký hrniec).
Zapnite si rúru a nastavte ju na cca 150 – 250°C (pri nižšej teplote nebudete tak veľa riskovať ako pri teplote 250°C).
Následne do nej vložte plech a poukladajte do neho jednotlivé fľaše (nedávajte fľaše na plech pred vložením pokiaľ nemáte v úmysle takú váhu odniesť len tak).
Nechajte fľaše zavárať približne 10 – 30 minút v závislosti od toho, akú teplotu ste si nastavili (pri teplote 150°C sa môžu čerešne zavariť za cca 20-30 minút, pri teplote 250°C to môžu byť do 10 minút).
Ako náhle spozorujete, že začína voda vo fľašiach vrieť, znížte teplotu na 85 – 90°C a nechajte ich takto sterilizovať ešte ďalších 15 – 20 minút.
Po uplynutí doby vypnite rúru a vyberte (veľmi opatrne) jednotlivé fľaše s čerešňami na dosku/stôl s obráteným dnom.
Zavarené čerešne v pohároch nechajte takto prevrátené minimálne pol dňa tak, aby vám dobre odstáli.
Mohlo by vás zaujímať aj:
Krok 3 – kontrola a uskladnenie
Zavarené a odstáte fľaše s čerešňami začnite jednotlivo a dôkladne kontrolovať. Pokiaľ vám nejaká fľaša preteká, odložte ju bokom, nakoľko ju nemôžete využiť do budúcna a ani uskladniť.
Rovnako venujte pozornosť tomu, či sa vám z fliaš zrazu neodparilo príliš veľa tekutiny – to môže byť tiež dobrým indikátorom toho, že nebola fľaša dobre uzavretá.
Pokiaľ sa vám všetko dobre do tohto bodu podarilo, môžete začať s uskladňovaním zavarených čerešní.
Rovnako sa neodporúča skladovať čerešne pri príliš vysokých alebo naopak príliš nízkych teplotách (najlepšie miesto je jednoducho vaša špajza/komora).
To, ako sa vám podarilo zavariť čerešne v konečnom dôsledku zistíte až pri ich využití, resp. konzumácií.
Zaváranie čerešní je pomerne subjektívna záležitosť, ktorá si okrem vedomostí vyžaduje aj určitú dávku skúsenosti.
Koniec koncov je veľmi ťažké určiť, ktorý postup či recept na zaváranie čerešní bude vyhovovať najviac vám, nakoľko pri sterilizácií záleží ako od množstva a kvality čerešní, veľkostí a type fliaš ale aj od spôsobu sterilizácie, množstva cukru pri náleve a v neposlednom rade od vašich samotných preferencií (nakoľko niektorí ľudia majú radi veľmi sladké zavarené čerešne, iný preferujú menej sladké, prípadne bez cukru).
Pevne dúfame, že vám tento návod pomôže pri nasledujúcej sezóne čerešní. Pokiaľ máte vlastné recepty a postupy, podľa ktorých veľmi dobre dokážete zavariť čerešne, nezabudnite nám napísať váš názor spolu so skúsenosťami v komentároch pod článkom!
Perfektný recept na zavárané čerešne.