Recepty

Ako zavariť čučoriedky?

Kto by nechcel mať lahodné čučoriedky počas celého roka?

Plánujete tento rok zavárať čučoriedky? Zaváranie čučoriedok je tradičný proces počas letných období, kedy pomaly každá domácnosť chce mať uskladnené čučoriedky na neskoršie a chladnejšie obdobia. Kto by predsa nechcel mať skvelé čučoriedky aj počas zimy? V nasledujúcich riadkoch si teda prejdeme celkový postup, podľa ktorého môžete zavariť čučoriedky priamo u vás doma. Poďme teda na to!

Ako zavariť čučoriedky

Čo je potrebné na zaváranie čučoriedok

  • Čučoriedky (kvalitná odroda bez chýb či zhnitých kúskov)
  • Cukor (môžete použiť kryštálový ale aj práškový)
  • Voda
  • Zavárací hrniec alebo rúru
  • Zaváracie poháre
  • Kyselinu citrónovú (len v prípade potreby)

Krok 1 – príprava

Skôr ako sa pustíte do samotného zavárania, príprava čučoriedok a ich spracovanie, spolu s prípravou a čistením zaváraninových fliaš budú vaše priority.

Kvalita zavárania koniec koncov stojí a padá práve na týchto dvoch aspektoch.

Príprava čučoriedok

čočoriedky v kompóteV prvom rade by ste si mali dobre pred pripraviť čučoriedky na ich zaváranie. Kvalita čučoriedok totiž dokáže ovplyvniť celkový výsledok vašej snahy.

Čučoriedky by ste si mali zadovážiť od známeho dovozcu, obchodným reťazcom sa radšej vyhýbajte.

Skôr ako začnete vaše nazbierané čučoriedky sypať do pohárov, mali by ste ich dobre umyť v nádobe s čistou vodou a následne scediť pod prúdom studenej vody (nie však pod príliš prudkým prúdom, nechcete ich predsa stlačiť).

Počas čistenia nezabudnite odstrániť akékoľvek lístočky či konáriky, ktoré by na nich mohli ostať prilepené. Takto umyté a pripravené čučoriedky dajte nachvíľu nabok a pustite sa do prípravy pohárov na zaváranie.

Príprava zaváracích pohárov na čučoriedky

zaváranie čučoriedokTak ako čučoriedky, aj zaváracie poháre dokážu ovplyvniť kvalitu vášho čučoriedkového kompótu.

Z toho dôvodu by ste mali veľmi dôsledne skontrolovať každý pohár/fľašu a uistiť sa, že majú dostatočne dobré tesnenie (v opačnom prípade by sa vám čučoriedky po čase pokazili).

Poháre na zaváranie môžete použiť z predošlej zaváracej sezóny, prípadne si ich môžete zakúpiť v obchode s kuchynským náčiním.

Následne by ste sa mali pustiť do dôkladného čistenia pohárov ale aj ich uzáverov. Hygiena a odstránenie akejkoľvek špiny či baktérií je v tomto prípade veľmi dôležitá.

Na čistenie fliaš môžete použiť jar alebo prírodné čističe (ako napríklad ocot či kyselinu citrónovú). Po vyčistení a prepláchnutí pohárov ich nechajte odkvapkať a môžete sa pustiť do prípravy nálevu.

Príprava nálevu na čučoriedky

Nálev na čučoriedkový kompót je veľmi jednoduchý. Zmiešajte si vo väčšej nádobe približne pol kila cukru na 1 liter vody (pomer si môžete obmeniť podľa toho, ako veľmi chcete vaše čučoriedkové kompóty sladké).

Domáce spotrebiče

Množstvo nálevu budete musieť odhadnúť od oka podľa množstva čučoriedok, ako aj od celkového objemu fliaš.

Po zmiešaní môžete (avšak nie je to podmienka) váš nálev zavariť tak, aby sa v ňom cukor dokonale rozpustil.

Malý tip: Pokiaľ sa bojíte toho, že ste to s cukrom prehnali, môžete do fliaš s čučoriedkami pridať trochu kyseliny citrónovej, ktorá sladkosť dokáže zmierniť.

Čučoriedky bez nálevu

zavárané čučoriedkyPokiaľ preferujete čučoriedky vo vlastnej šťave bez nálevu, môžete vyskúšať takúto druhú alternatívu.

Na dno každého pohára nasypte cca 1 – 2 lyžičky cukru, následne nasypte do pohárov do polovice čučoriedky, znovu ich posypte 1 – 2 lyžičkami cukru, dosypte čučoriedky až po okraj a na záver posypte znovu vrch lyžičkou cukru.

Takto posýpané čučoriedky ostanú dobre zakonzervované a vplyvom zavárania pustia vlastnú šťavu.

Malý tip: Pokiaľ máte chuť zaexperimentovať, môžete k čučoriedkam pridať cca pol lyžičky soli, vďaka ktorej pustia podstatne viac vlastnej šťavy a cukru po zakonzervovaní.

Výsledkom by mali byť pripravené čučoriedky s alebo bez nálevu, ktoré už len stačí veľmi dobre uzavrieť. Teraz sa môžete pustiť do samotného zavárania.

čučoriedkový kompót

Krok 2 – zaváranie čučoriedok

Zaváranie čučoriedok sa dá uskutočniť ako v hrnci (na zaváranie) tak aj v rúre. V tejto sekcií sa teda pozrieme na obidva postupy, podľa ktorých môžete zavariť čučoriedky.

Sterilizácia čučoriedok v hrnci

Zaváranie čučoriedok v hrnci je pomerne tradičná metóda sterilizácie, ktorá sa využíva v mnohých domácnostiach.

čučoriedky a ich kompótové zaváranieDo zaváracieho hrnca nalejte niekoľko centimetrov vody a začnite do neho pokladať jednotlivé poháre s čučoriedkami (nechajte medzi jednotlivými pohármi cca 1 – 2 centimetrovú medzeru.

Po naplnení hrnca dolejte vodu až po hrdlo pohárov tak, aby boli doslova v ňom „utopené.

Zaváranie čučoriedok by ste mali robiť pri teplote cca 90 – 100°C po dobu 20 – 30 minút (v závislosti od veľkosti pohárov – veľké 1 litrové poháre sa zavárajú dlhšie ako napr. malé 4 decové poháriky).

O uplynutí danej doby vyberte opatrne všetky poháre von z hrnca a položte ich na drevenú dosku s handrou hore dnom (nezabudnite použiť na to rukavice).

Sterilizácia čučoriedok v rúre

Zaváranie čučoriedok v rúre je druhou najčastejšou metódou sterilizácie.

V prvom rade si vyložte dno hlbokého plechu handrou alebo novinami, nalejte do neho cca 1 – 2 centimetra vodu a začnite do neho pokladať jednotlivé poháre s čučoriedkami (nechajte však medzi jednotlivými pohármi zhruba 2 centimetrové medzery, aby vám nepopraskalo sklo v pohároch).

Plech s pohármi majte v rúre a rúru zapnite.

čistenie a zaváranie čučoriedokRúru vyhrejte približne na 180 – 190°C, ako náhle túto teplotu dosiahnete, stiahnite ju na 80 – 90 stupňov a nechajte ju takto po dobu zhruba 15 – 20 minút.

Po uplynutí doby rúru vypnite a opatrne (s rukavicami) začnite odkladať poháre na dosku, obrátene hore nohami a nechajte ich veľmi dobre vychladnúť.

Či už sa rozhodnete pre jednu alebo druhú metódu, výsledkom by mali byť dobre zavarené čučoriedky, ktoré už len stačí skontrolovať a uskladniť na vhodné miesto.

Krok 3 – kontrola a uskladnenie

Každý pohár s čučoriedkami najprv dobre skontrolujte, či cez uzáver nepreteká – v takom prípade budete musieť takýto pohár odložiť bokom, nakoľko by sa vám po čase čučoriedky v ňom skazili.

Ak sa zdá byť všetko v poriadku a zavarené čučoriedky sú vychladnuté, odložte ich na suché, tmavé a pomerne chladné miesto bez slnečného žiarenia (najlepšie špajza alebo komora – skrátka tam, kde zvyknete svoje kompóty odkladať).

Z času na čas nezabudnite čučoriedkové zaváraniny skontrolovať, či sa nekazia, popr. či nemajú nejakú chybu.

čučoriedky v pohároch

Zavariť čučoriedky v porovnaní s iným ovocím nemusí byť až taká veda, ako sa na prvý pohľad môže zdať. S postupom času a pribúdajúcou praxou vám pôjde zaváranie čučoriedok omnoho lepšie a rýchlejšie.

Pokiaľ máte už svoje vlastné metódy a postupy, podľa ktorých zvyknete zavariť čučoriedky, nezabudnite sa o ne podeliť s nami v komentároch pod článkom!

AKOO

Redakcia AKOO.sk je zložená z týmu autorov, ktorí sa snažia napísať čo najlepšie články, ktoré vám pomôžu a poradia. Chceme vám dať rôzne tipy a inšpiráciu do každodenného života. Aktívne sa zaujímame najmä o témy ako je domácnosť, hudba, bicyklovanie, šport, šetrenie peňazí a varenie.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button