Recepty

Ako na zaváranie cvikly?

Naučte sa zavárať túto úžasne zdravú zeleninu!

Zaváraná cvikla je považovaná za jednu z najzdravších druhov zeleniny, ktoré sa dajú skladovať bežne v domácnosti a ktorá poskytuje nesmierne množstvo vitamínov, minerálov a vo všeobecnosti živín. Červená repa ako zaváranina je skvelým liekom voči rôznym ochoreniam, prechladnutiu alebo aj ako preventívna podpora pre ľudskú imunitu. Samotné zaváranie pritom nie je nijak obzvlášť zložité, dôležitá je hlavne dobrá príprava a spracovanie cvikle. V nasledujúcich riadkoch sme si preto pre vás pripravili jednoduchý postup na zaváranie cvikly, v ktorom si rozoberieme, čo budete na zaváranie potrebovať, ako pripraviť a spracovať cviklu na zaváranie spolu s tým ako ju presne sterilizovať a uskladniť. Poďme teda na to!

ako na zaváranie cvikly

Čo je potrebné na zaváranie cvikly

Zaváraná cvikla si sama o sebe nevyžaduje príliš veľa ingrediencií, avšak pokiaľ máte chuť zaexperimentovať, prípadne preferujete ostrejšie zaváraniny, môžete k postupu použiť aj iné dodatočné ingrediencie. V zásade však budete na zaváranie cvikle potrebovať:

  • zaváranie cvikleCviklu (strednú až veľkú)
  • Soľ
  • Cukor
  • Ocot
  • Fenikel
  • Rascu

V prípade potreby pre ostrejšiu chuť však môžete použiť aj:

  • Chren
  • Cibuľu

Krok 1 – Príprava na zaváranie cvikly

Samotné zaváranie ako proces je v podstate veľmi jednoduché. Najťažšia a najzdĺhavejšia časť vás čaká hlavne pri výbere a spracovaní cvikle, ako aj pri príprave nálevu a pohárov na zaváranie.

Pokiaľ to však všetko úspešne zvládnete, ďalšie kroky už budú pre vás hračkou. Príprava na zaváranie je v podstate najdôležitejší krok, ktorý môže veľmi významne ovplyvniť kvalitu zaváranej cvikle – či už v dobrom alebo aj zlom zmysle. Preto si dajte na ňom veľmi záležať.

Príprava a spracovanie cvikle

Výber vhodnej cvikle na zaváranie je azda najzákladnejší krok, aký môžete podniknúť. Pokiaľ máte možnosť si zozbierať cviklu z vašej záhradky, od suseda či známeho, prípadne máte k dispozícií trhy s čerstvou cviklou, určite ju uprednostnite pred cviklou zo supermarketu.

Poznámka: Kvalitnú cviklu môžete pokojne nájsť aj vo veľkých obchodných reťazcoch, dôvod prečo sa odporúča použiť na zaváranie podomácky vypestovanú cviklu je, že viete presne odkiaľ pochádza a ako bola pestovaná.

Mimo domácej cvikle môžete taktiež navštíviť rôzne bio-potraviny, kde si taktiež prídete na svoje.

zaváraná cviklaNajvhodnejšou cviklou na zaváranie je stredná až veľká, nič sa však nestane ak použijete na zaváranie aj malé cvikle (len sa pri nich trochu viac natrápite).

V prvom rade skontrolujte každú cviklu, či nemá nejaké závady, hnilobu prípadne či nie je napadnutá nejakou chorobou alebo škodcami.

Pokiaľ sa zdá byt všetko v poriadku, dôkladne očistite cviklu od hliny a od iných nečistôt, dobre ju umyte vo vode a môžete sa pustiť do jej spracovania.

Po očistení cvikle si pripravte väčší hrniec s vodou, ktorú privediete do bodu varu a následne do nej vhodíte vašu cviklu a necháte ju povariť približne 60 minút.

Vďaka vareniu vám cvikla zmäkne natoľko, že sa bude z nej dať odstrániť šupka podstatne jednoduchšie.

Malý tip: Počas varenia pravidelne kontrolujte mäkkosť cvikle, nakoľko vám nesmie zmäknúť úplne, resp. sa nesmie rozvariť. V takom prípade by ste ju úplne znehodnotili a jednoducho by ste ju nemohli použiť na zaváranie.

Kontrolovať ju môžete jednoducho varechou prípadne špajdľou – cvikla by mala byť polomäkká, rozhodne nie však tvrdá.

Po hodine vyberte cviklu z hrnca a vhoďte ju do druhej nádoby so studenou vodou. Nechajte ju vychladnúť a odstráňte z nej šupku.

Pokiaľ by vám kúsky šupky ostávali na cvikly, pomôžte si nožíkom. Po ošúpaní cvikle prichádza na rad jej krájanie, resp. strúhanie.

V závislosti od toho, ako zavarenú cviklu preferujete, ju môžete pokrájať buď na kolieska, kocky, štvrtky alebo ju jednoducho postrúhať.

Malý tip: Strúhaná cvikla sa zmestí do pohárov v podstatne väčšom množstve v porovnaní s krájanou cviklou, avšak v takom prípade použijete aj podstatne menej nálevu na zaváranie – preto si budete musieť trochu odhadnúť, aké množstvo nálevu budete reálne potrebovať.

Po spracovaní cvikle sa môžete pustiť do prípravy nálevu na zaváranie.

cvikla na zaváranie

Príprava nálevu na cviklu

Nálev na zaváranie cvikle je pomerne jednoduchý na prípravu. V závislosti od jeho potrebného množstva sa pomer ingrediencií môže trochu zmeniť avšak v zásade postupujte nasledovne:

  1. Na 1 liter vody zmiešajte 0,3 kg cukru, pol litra octu, 1 lyžičku soli, trošku feniklu, ¼ z balíka pomletej rasce.
  2. Ingrediencie veľmi dôkladne premiešajte a nechajte ich povariť.
  3. Povarený nálev odstavte a nechajte dôkladne vychladnúť.

Po pripravení nálevu sa môžete pustiť do prípravy zaváranín.

Poznámka: Pokiaľ preferujete kyslejšie a štipľavejšie typy nálevov, určite vyskúšajte aspoň ako experiment pridať do nálevu taktiež chren s cibuľou.

V takom prípade postup na prípravu nálevu nemusíte nijak meniť – jednoducho pridajte počas varenia do nálevu trochu očistenej a pokrájanej cibule a po vychladnutí pridajte do nálevu taktiež strúhaný chren.

Príprava zaváranín

cviklová zaváraninaTo, aké veľkosti pohárov na zaváranie cvikle zvolíte je len na vás. Najčastejšie sa používajú poháre s objemom 0,7l avšak nič nepokazíte, ak použijete menšie či väčšie.

Menšie sú podstatne spratnejšie a naopak väčšie využijete pri príprave celorodinného obeda/večere.

Každý pohár na cviklu dôkladne umyte jarovou vodou, prepláchnite, prípadne vydrhnite pomocou hubky.

Rovnako skontrolujte na každom pohári viečko na zatváranie, resp. či nie je určitým spôsobom poškodené.

Pokiaľ sa vám veľmi umývať poháre nechce, pokojne ich umyte v umývačke riadu. Dôležité však je, aby v nich neostala žiadna nečistota, baktérie a hlavne aby v nich neostal zápach z predošlej zaváraniny.

V tomto bode môžete začať napĺňať poháre cviklou. Či už budete dávať do pohárov kocky, kolieska alebo strúhanú cviklu, dôležité je, aby ste nechali približne 1 – 1,5 centimetrovú medzeru pri okraji každého pohára.

Po naplnení pohárov môžete cviklu zaliať vaším pripraveným nálevom a každý pohár dôkladne uzavrieť. Teraz sa môžete už bez akýchkoľvek problémov pustiť do sterilizácie cvikle!

Poznámka: K cvikli môžete taktiež pre ostrejšiu chuť pridať trochu chrenu prípadne pár koliesok cibule do každého pohára – v takom prípade pridávajte tieto ingrediencie vždy vrstevnato – trochu cvikle a následne trochu cibule s chrenom a znovu trochu cvikle.

Krok 2 – Sterilizácia cvikle

Samotné zaváranie bude už pre vás maličkosť. V prvom rade si pripravte zavárací hrniec, ktorý postavíte na sporák, nalejete do neho trochu vody a začnete do neho pokladať jednotlivé poháre s cviklou.

Malý tip: Dajte si záležať na tom, aby medzi jednotlivými pohármi bola malá, približne 1 cm medzera. Vďaka tomu znížite riziko toho, že by vám vaše cviklové poháre mohli prasknúť.

Do hrnca dolejte vodu do veľkosti cca ¾ pohárov (prípadne až po ich okraj) a zohrejte ju.

ako zavariť cvikluZaváraninové poháre by ste mali zavárať pri teplote približne 80 – 85 stupňov Celzia po dobu cca 15 – 25 minút, v závislosti od veľkosti pohárov (t. j. 7dcl poháre zavárajte zhruba 20 minút, menšie poháre len 15 minút a väčšie naopak 25 minút.

Pokiaľ by sa vám však nechcelo čakať, zvýšte teplotu vody v zaváracom hrnci na 100°C – v takom prípade zavárajte cviklu pod dobu zhruba 5 až 7 minút.

Samotná teplota pohárov by sa mala pohybovať okolo 80°C. Po uplynutí danej doby poháre hneď z hrnca (avšak veľmi opatrne) vyberte a položte ich na drevenú dosku s handrou naopak (t. j. vrchnákom dolu). Pokiaľ sa vám všetko úspešne podarilo, môžete sa pustiť do kontroly a uskladnenia zaváranej cvikle.

Poznámka: Pokiaľ nemáte k dispozícií hrniec na zaváranie, môžete zavárať cviklu aj v rúre s pomocou hlbokých plechov.

Hoci sa cvikla zvyčajne týmto spôsobom nezavára, často sa zaváranie v rúre využíva ako alternatíva na zaváranie zeleniny oproti zaváraciemu hrncu.

sterilizácia cvikle

Krok 3 – Kontrola a uskladnenie zaváranej cvikle

Každý pohár dôkladne skontrolujte, či vám cvikla, resp. nálev z neho, nevyteká. V takom prípade budete musieť taký pohár odstaviť, nakoľko by sa vám cvikla v ňom pomerne rýchlo skazila.

ako spracovať cviklu na zaváraniePokiaľ sa zdá byť všetko v poriadku, môžete si každý pohár označiť menovkou s dátumom zavárania, aby ste nestratili prehľad o tom, dokedy môžete takúto zaváranú cviklu skonzumovať.

Domáce spotrebiče

Zaváranú cviklu by ste mali skladovať na suchom a hlavne tmavom mieste, rovnako aj s pomerne nižšou teplotou.

Určite neskladujte vašu zaváranú cviklu pri extrémne vysokých ani pri extrémne nízkych teplotách a rovnako ju nikdy nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.

V tomto bode sa vám zaváranie podarilo! Takto zaváranú cviklu môžete konzumovať počas celého roka aj mimo sezóny, vďaka čomu si zaistíte neustály prísun živín potrebných pre telo.

Hoci nie každý je fanúšikom cvikle ako zeleniny, jej zaváranie je jedným zo spôsobov, ako jej môžete prísť na chuť.

Zaváraná cvikla sa výborne hodí k ostrým jedlám a pikantnému mäsu a rovnako je úžasným zdrojom  vitamínov a minerálov.

Pokiaľ sa vám tento postup na zaváranie cvikle páčil, prípadne máte už svoje rokmi overené postupy, ako na zaváranie cvikly, nezabudnite nám o nich napísať a podeliť sa v komentároch pod článkom!

Štítky

AKOO

Redakcia AKOO.sk je zložená z týmu autorov, ktorí sa snažia napísať čo najlepšie články, ktoré vám môžu pomôcť a poradiť. Chceme vám dať rôzne tipy a inšpiráciu do každodenného života. Aktívne sa zaujímame najmä o témy ako je domácnosť, hudba, bicyklovanie, šport, šetrenie peňazí, varenie a recepty.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button
Close