S postupne zrejúcimi slivkami prichádza taktiež sezóna zavárania sliviek, vďaka ktorej si môžete toto lahodné ovocie užívať prakticky po celý rok aj mimo leta. Zaváranie sliviek je v porovnaní s iným ovocím pomerne náročný proces, ktorý si mimo skúseností a vedomostí vyžaduje aj dostatočnú prípravu na spracovanie sliviek, nálevu ako aj čas na zaváranie a uskladnenie slivkových kompótov. V tomto článku sa teda pozrieme na to, čo všetko je na slivkový kompót a zaváranie potrebné. Ako slivky a zaváracie poháre pripraviť. Ako sa vôbec dajú slivky zavárať spolu s tým, ako by ste mali slivkové poháre uskladňovať. Nakoniec si ešte prejdeme pár doplnkových tipov, ktoré vám môžu vnuknúť zaujímavé nápady na zaváranie. Poďme teda na to!
Čo je potrebné na zaváranie sliviek
Na slivkový kompót budete potrebovať prakticky len niekoľko vecí:
- Slivky (zdravé, čerstvé, zrelé a bez chýb)
- Cukor (môžete použiť kryštálový ale dá sa nahradiť aj práškovým či dokonca trstinovým cukrom, prípadne využiť sirup alebo umelé sladidlá)
- Vodu
- Hrniec alebo plech s rúrou na zaváranie
- Soľ (v prípade potreby)
- Doplnkové ingrediencie (škorica, klinčeky – len pokiaľ máte náladu experimentovať)
Krok 1 – príprava
Skôr ako sa vôbec pustíte do samotného zavárania je dôležité, aby ste si vopred pripravili a spracovali slivky, ako aj poháre, v ktorých ich plánujete zavárať.
Nie je nič horšie ako byť nepripravená na zaváranie, prípadne disponovať nekvalitným ovocím.
Okrem sliviek a pohárov treba taktiež zobrať do úvahy, či ich chcete zavárať s nálevom alebo bez nálevu, s použitím cukru alebo bez cukru, prípadne ich obohatiť o nejaké ingrediencie navyše.
Príprava a spracovanie sliviek
Kvalita slivkových kompótov sa začína už pri samotnom výbere sliviek. Slivky, ktoré sú vhodné na zaváranie, by mali byť dostatočne zrelé, tvrdé a pevné, bez akýchkoľvek chýb.
Slivky, ktoré sú popraskané alebo napadnuté hmyzom radšej odstráňte – môžu vám totiž znehodnotiť celkový kompót.
Hoci si môžete zadovážiť slivky z obchodu, vo všeobecnosti sa odporúča používať na zaváranie domáce slivky, či slivky o ktorých viete, odkiaľ pochádzajú.
Po roztriedení zdravých a zrelých sliviek od chybných prichádza na rad ich spracovanie na zaváranie.
Z každej slivky odstráňte stonky a listy, každú slivku dôkladne prepláchnite pod prúdom studenej vody, rozkrojte každú slivku na polovicu a odstráňte z nej kôstku. Teraz sa môžete pustiť do prípravy zaváracích pohárov.
Príprava pohárov na zaváranie
Poháre na zaváranie sliviek by mali mať väčšiu veľkosť ako zvyčajne. Hoci môžete použiť na zaváranie sliviek poháre akejkoľvek veľkosti, z praktických dôvodov (nakoľko slivky sú relatívne veľké ovocie) sa odporúča použiť minimálne pollitrové poháre na zaváranie a viac.
Každý pohár spolu s uzáverom dôkladne vyčistite jarou, alebo iným čistiacim prostriedkom (ak boli poháre použité už predtým) – každý zle umytý pohár môže predstavovať jeden skazený slivkový kompót.
Rovnako skontrolujte pre istotu uzatváranie každej zaváracej fľaše a ich tesnenie.
Po vyčistení pohárov začnite vaše pripravené a rozkrojené slivky ukladať odkrojenou časťou smerom na dno pohára, vďaka čomu ich zmestíte podstatne viac.
Malý tip: Pokiaľ sú vaše slivky tvrdé, prípadne sa vám nedarí ich dostatočne natlačiť to pohárov, skúste ich na krátku chvíľu povariť:
Priveďte vodu v hrnci do bodu varu a pomocou sieťky ponorte rozkrojené slivky do vriacej vody na cca 15 – 30 sekúnd, hneď ich vyberte a nechajte vychladnúť. Vďaka tomu by sa vám mali dať natlačiť do pohárov o niečo jednoduchšie.
Po takto pripravených pohároch so slivkami sa môžete pustiť do prípravy nálevu (alebo prípravy sliviek bez nálevu).
Príprava nálevu na slivky
Príprava slivkového nálevu je veľmi jednoduchá. Podľa počtu a objemu zaváracích pohárov si odhadnite, aké veľké množstvo nálevu budete potrebovať.
Zvyčajne sa odporúča zmiešať cca 400 – 500g kryštálového cukru na 1 liter vody, avšak tento pomer záleží len na vašich preferenciách, do akej miery chcete mať slivky sladké (môžete použiť taktiež len 300g cukru na 1 liter, 400g cukru na 1 liter vody a pod.).
Malý tip: Pokiaľ by ste mali chuť si zaexperimentovať, môžete namiesto kryštálového cukru použiť práškový cukor (v rovnakom pomere) či dokonca trstinový cukor (pri ňom sa odporúča znížiť pomer cukru cca o 1/3 normálne hodnoty).
Zmiešané ingrediencie povarte a dôkladne premiešajte tak, aby sa cukor celkovo vo vode rozpustil.
Následne nechajte nálev dobre vychladnúť a až po vychladnutí ním môžete začať zalievať slivkové poháre (až po hrdlo).
Malý tip: Pokiaľ sa bojíte, že ste to s cukrom prehnali, môžete do pohárov pridať štipku kyseliny citrónovej, ktorá zmierni sladkosť sliviek, resp. trochu skyselnatejú.
Spracovanie sliviek bez nálevu
Pokiaľ by ste chceli mať o niečo sladšie slivkové kompóty vo vlastnej šťave, môže vám vyhovovať táto alternatíva spracovania sliviek bez nálevu.
Na dno každého pohára dajte cca 1 – 2 lyžičky cukru, následne začnite do polovice pohára ukladať rozpoltené slivky, znovu ich posypte lyžičkou cukru a dokladajte slivky až po vrch.
Vrch pohára posypte na záver 1 – 2 lyžičkami cukru a dobre poháre uzavrite. Pri sterilizáciu dôjde k premiešaniu slivkovej šťavy spolu s cukrom, vďaka čomu dosiahnete naozaj sladké slivkové kompóty.
Malý tip: Rovnako môžete namiesto cukru použiť sladký sirup, ktorým polejete len vrch slivkových pohárov.
Krok 2 – sterilizácia sliviek
Sterilizovanie, resp. samotné zaváranie sliviek sa dá realizovať viacerými spôsobmi. Tými najbežnejšími sú zaváranie v zaváracom hrnci alebo v kuchynskej rúre, avšak dajú sa sterilizovať aj v obyčajnom hrnci, mikrovlnke či dokonca v umývačke riadu (počujete dobre).
V tomto návode sa pozrieme hlavne na zaváranie v hrnci a v rúre, nakoľko ide o najtradičnejšie spôsoby zavárania sliviek.
Zaváranie sliviek v hrnci
Zaváranie sliviek v hrnci je jedným z najbežnejších spôsobov, ako sa dajú slivky sterilizovať. Postup je veľmi jednoduchý:
- Pripravené a uzatvorené poháre vložte do hrnca s vodou (medzi pohármi nechajte pre istotu cca 1 centimetrovú medzeru).
- Dolejte vodu tak, aby siahala po okraj pohárov.
- Varte poháre pri teplote cca 80 – 90°C po dobu 15 – 30 minút (doba sa môže meniť v závislosti od veľkosti, resp. objemu pohárov – menšie poháre sa zavaria rýchlejšie ako tie väčšie).
- Po uplynutí času poháre hneď vyberte a nechajte dokonale vychladnúť.
Zaváranie sliviek v rúre
Druhou najbežnejšou alternatívou, ako sa dajú slivky zavárať, je s použitím kuchynskej rúry. Postup je rovnako jednoduchý, ako pri zaváraní v hrnci:
- Nastavte si rúru na teplotu cca 150 – 180°C
- Pripravte si hlboký plech, ktorý vysteliete handrou, utierkou alebo len novinami a zalejete do cca 2 – 3 centimetrov vody.
- Do plechu v rúre začnite postupne pokladať jednotlivé poháre so slivkami tak, aby medzi nimi boli minimálne 1 – 2 centimetrové medzery (pre istotu, aby vám nezačalo praskať sklo v pohároch pri kontakte s iným pohárom)
- Nechajte slivkové poháre zavárať v rúre cca 40 – 60 minút, v závislosti od toho či ste použili nálev alebo nie a o aké veľké poháre ide (slivky s nálevom začnú bublinkovať/variť sa – vtedy ich vyberte; slivky bez nálevu zase môžu začať rôsolovatieť).
- Po uplynutí danej doby začnite opatrne vyberať jednotlivé poháre z rúry (nezabudnite na rukavice) a nechajte ich dobre vychladnúť.
V tomto bode by ste mali mať dokonale zavarené a vychladnuté slivky, ktoré môžete už len skontrolovať a uskladniť.
Krok 3 – kontrola a uskladnenie slivkových kompótov
Po vychladnutí sliviek skontrolujte každý pohár a jeho tesnenie jeho prevrátením naopak.
Ak pohár tečie, je zle utesnený a musíte ho vyradiť z várky, nakoľko by sa vám takto veľmi rýchlo skazil. Pokiaľ poháre nezatekajú, môžete sa pustiť do ich uskladnenia.
Slivkové poháre by ste mali skladovať na chladnom, tmavom a hlavne suchom mieste. Za žiadnych okolností ich neodkladajte na priame slnko.
Rovnako by ste ich nemali uskladňovať pri príliš vysokých či nízkych teplotách a ani pri veľkej vlhkosti.
Komora, resp. špajza je najlepším miestom, kde môžete slivkové kompóty uskladniť.
Z času na čas môžete jednotlivé poháre skontrolovať, či dobre tesnia, prípadne či sa v nich slivky neskazili. Dobre zavarené slivky by vám mali vydržať po celú zimu až do najbližšej letnej sezóny.
Mohlo by vás zaujímať aj:
Pár tipov na zaváranie sliviek
- Pokiaľ by ste chceli zavárať slivky bez nálevu s extra šťavou navyše, skúste pridať ku slivkám v pohároch štipku soli (1 lyžičku max). Vďaka soli začnú slivky púšťať podstatne viac cukru a šťavy počas zavárania, čím dosiahnete doslova prírodné kompóty.
- Pokiaľ nemôžete do sliviek zo zdravotných dôvodov pridávať cukor, môžete vyskúšať zaváranie sliviek s použitím dia-cukru. Hoci nejde práve o najúčinnejší konzervant, určite vám poslúži ako skvelá alternatíva oproti cukru.
- Pre pikantnejšie kompóty sa odporúča pridať spolu s cukrom aj celú škoricu, ktorú položíte na dno pohára predtým, ako začnete do neho pokladať slivky. Tento druh zaváraných sliviek sa výborne hodí do koláčov alebo do torty.
Zaváranie sliviek je naozaj veľa práce, ktorá si okrem námahy vyžaduje pomerne veľa času a hlavne skúseností.
Preto nezúfajte ak ste úplná začiatočníčka v zaváraní sliviek – postupom času si vypracujete svoje vlastné spôsoby zavárania, vďaka ktorým vám budú slivky chutiť tak ako si predstavujete.
Pokiaľ máte svoje vlastné osvedčené recepty a metódy, podľa ktorých zvyknete robiť doma slivkové kompóty, neváhajte a podeľte sa s nami o ne v komentároch pod článkom!