Sušenie sliviek je tradičným spôsobom v mnohých domácnostiach na uchovanie ovocia počas zimných období, ako prísada do rôznych pokrmov či skrátka ako pochúťka, ktorú preferujú mnohý nadšenci. V tomto článku sa dozviete, ako správne sušiť slivky tak, aby vám vydržali na dlhú dobu.
Sušenie sliviek v rúre
V prvom rade pokrájajte slivky na polovice malým ostrým nožom. Následne oddeľte od sliviek ich kôstky. Pokiaľ chcete proces sušenia urýchliť, môžete slivky pokrájať aj na menšie kúsky.
Pokrájané slivky poukladajte priamo na mriežky rúry tak, aby mali medzi sebou dostatočné medzery a neboli pospájané. V prípade, že by sa slivky dotýkali jedna druhej, mohlo by to ovplyvniť proces sušenia.
Po poukladaní sliviek dajte pod mriežku fóliu na pečenie alebo iný druh fólie/papiera, ktorý je určený pre rúru.
Slivky totiž budú počas sušenia vylučovať zo seba veľké množstvo šťavy, ktorá by sa mohla prilepiť na pekáč (pokiaľ by ste ho použili) a takisto by vám polepili celý spodok rúry, nehovoriac o tom, že by to mohlo ovplyvniť sušiaci proces.
Rúru nastavte na teplotu 80 – 90 stupňov Celzia alebo nižšiu. Sušenie sliviek prebieha najlepšie pri najnižších teplotách.
Slivky potom kontrolujte každých pár hodín či sa sušia rovnomerne, môžete ich taktiež po preklápať, aby sa dôkladne vysušili z oboch strán.
Pokiaľ by ste chceli vaše slivky suchšie, nechajte ich v rúre o niečo dlhšie. Sušené slivky vyberte z rúry vtedy, keď dosiahnu vami požadovaný vzhľad.
Sušenie sliviek na slnku
Pri tomto type sušenia vyberajte len tie slivky, ktoré nemajú žiadne chyby, nie sú otlčené alebo poškodené.
Na sušenie použite buď kus papiera alebo akýkoľvek podnos, pri ktorom vám vaše slivky budú dobre „dýchať“ počas sušenia.
Slivky umyte a pokrájajte na polovice, z ktorých následne povyberáte kôstky. Potom slivky poukladajte na podnos a nechajte ich sušiť na nejakom teplom a hlavne suchom mieste na vonku, slabý vánok slivkám prospeje nakoľko to urýchli sušiaci proces.
Počas sušenia môžete slivky z času načas pootáčať na druhú stranu, aby sa vám lepšie vysušili. Večer slivky jednoducho zoberte z vonku a vezmite ich dovnútra.
Sušenie môže trvať zhruba 2 – 4 dni, záleží od miesta, kde ich sušíte. Sušené slivky by mali na konci vyzerať trochu vráskavo a po rozkrojení by nemali mať vo vnútri žiadnu šťavu alebo vlhkosť.
Prečítajte si aj články:
Ako uskladniť sušené slivky
Sušené slivky môžete vložiť na voľno do sklenených zaváraninových nádob. Počas prvého týždňa pretrepte nádoby raz za deň, aby sa prebytočná vlhkosť, ktorá ostala v slivkách rovnomerne rozložila medzi všetky vysušené slivky v nádobe.
Pokiaľ uvidíte v nádobe akúkoľvek kondenzáciu vlhkosti, slivky vyberte a nechajte ich vysušiť znovu o niečo dlhšie.
Dobrý návod — na jeseň vždy sušíme slivky na slnku a veľmi dobre sa ususia. Recepty so susenymi slivkami sú úplna hotová maškrta, nekupujeme domov skoro žiadne sladkosti ale máme radšej takéto domáce vitamíny zo sušeného ovocia 🙂 🙂