Sušenie jabĺk je bežný proces, vďaka ktorému si môžete vychutnávať svoje obľúbené ovocie po celý rok alebo ho môžete používať ako ingredienciu do rôznych pokrmov, koláčov a zákuskov. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako správne vysušiť jablká tak, aby ste ich mohli využiť dobudúcna.
Sušenie jabĺk v rúre
Jablká v prvom rade zbavte šupky, rozkrojte na polovice a vyberte z nich jadierka. Hoci nie je nutné sa šupky zbaviť, po vysušení jabĺk môže byť šupka celkom ostrá , drsná a nepríjemná.
Následne pokrájajte jablká na tenké plátky. Na krájanie použite ostrý nôž a krájajte ich na plátky cca pol centimetra. Plátky jabĺk môžete vhadzovať priamo do kyslej vody (t.j. 1 a pol lyžice octu alebo citrónovej šťavy na liter vody), aby ste zabránili ich zhnednutiu.
Ako náhle máte všetky jablká pokrájané a nasiaknuté vodou, môžete ich začať sušiť na cedidle. Jednoducho ich položte do cedidla a nechajte ich na 2 – 3 minúty odstáť, aby sa zbavili všetkej prebytočnej vody. Ak by totiž boli jablká plné vody, mohli by sa skôr začať v rúre odparovať ako sušiť.
Keď budete mať jablká zbavené prebytočnej vody, môžete ich začať ukladať na papier na pečenie, ktorý si položíte buď na pekáč alebo mriežku na pečenie. Plátky jabĺk ukladajte na papier tak, aby sa medzi sebou nedotýkali.
V prípade, že sa vám jablká nesušia rovnomerne, jednoducho pretočte pekáč tak, aby každá časť bola sušená pri rovnakej teplote.
To, či sú jablká kompletné vysušené zistíte až po ich vychladení, preto ich po vybratí z rúry nechajte vychladnúť na 20 minút a skontrolujte, či sú dôkladne vysušené.
Stačí jednoducho zobrať pár plátkov jabĺk a zlomiť ich na polovicu, vtedy uvidíte, či sú vysušené aj vo vnútri a nie len navonok.
Tip ako na uskladnenie sušených jabĺk
Aj po dôkladnom vysušení je možné, že jablká budú obsahovať určité množstvo vlhkosti, ktoré skrátka nebudete pri dotyku cítiť.
Na jednej strane to môže byť pre určitú skupinu ľudí zlá správa nakoľko potrebujú kompletne vysušené ovocie ale na druhej strane tak dosiahnete lahodné plátky jabĺk s trochou šťavy, ktorá dodá ten správny šmrnc.
Avšak pokiaľ potrebujete mať jablká dôkladne vysušené, vložte ich naspäť do rozohriatej rúry a nechajte ich sušiť ďalšie 2 – 3 hodiny. Potom ich môžete vložiť na voľno do sklenených nádob na zaváranie, v ktorých vám vydržia naozaj dlho.
Nádoby občas pretrepte aby sa uvoľnila zvyšková vlhkosť a dobre sa rozložila medzi ostatné plátky.
Sušíte si doma jablká a aké máte so sušenými jablkami skúsenosti? Poraďte aj ostatným v komentároch pod článkom.