Ako urobiť cesnakovú polievku?
Cesnaková polievka - rýchle a chutné jedlo, ktoré si môžete ľahko pripraviť doma
Dostali ste chuť na lahodnú cesnakovú polievku? Cesnaková polievka je jedným z najtypickejších receptov, ktorý sa používa v mnohých kultúrach odnepamäti. Nejde len o lahodnú polievku, ktorá vám zdvihne náladu ale ide taktiež o úžasný pokrm, ktorý nakopne vašu imunitu a ochráni vaše telo pred rôznymi chorobami. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, s ktorým rozhodne nemáte čo stratiť, len získať.
Orientačné informácie:
- Čas prípravy: 10-15 minút
- Čas varenia/pečenia: cca 1 hodina a 40 minút
- Celkový čas: cca 1 hodina a 50 minút
- Počet porcií: 4 porcie
Ingrediencie potrebné na cesnakovú polievku:
- 25 strúčikov neolúpaného cesnaku
- 15 strúčikov olúpaného cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja (môžete použiť aj obyčajný)
- 2 lyžice masla
- 2 ¼ pokrájaných cibúľ (cca 1 stredná cibuľa)
- ½ čajovú lyžičku sušeného tymianu
- 3 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky hustej šľahačky
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 4 mesiačiky citrónu
- Syr (obyčajný alebo parmezán)
- Oregano a bazalka (nepovinné)
Postup prípravy cesnakovej polievky
1. V prvom rade si rozohrejte rúru na 180°C. Medzitým odkrojte hlávky cesnaku a vykrojte z nich 25 strúčikov. Uistite sa, že každý strúčik má odkrojenú špičku na konci (vďaka tomu sa vám bude ľahšie vytláčať).
2. Položte si 25 strúčikov cesnaku na malý pekáč (najlepšie sklenený), nalejte naň 2 polievkové lyžice olivového oleja a nakoniec celý cesnak posypte trochou soli a korenia. Pripravený pekáč zakryte fóliou na pečenie, vložte do rúry a nechajte ho piecť cca 45 minút až kým vaše strúčiky cesnaku nechytia svetlo-zelený nádych a nezjemnejú. Potom vyberte pekáč z rúry a nechajte ho vychladnúť.
3. Stlačte váš upečený cesnak medzi končekmi prstov tak, aby ste z neho vytlačili samotný cesnak a odstránili šupku. Potom ho nachvíľu odložte bokom.
Prečítajte si aj články:
4. Na veľkej hlbokej panvici si rozpustite maslo pri strednej teplote. Potom pridajte cibuľu a tymian a nechajte cibuľu popražiť približne 5 minút, kým vám nezmäkne a nebude mať sklovitú farbu. Následne pridajte 15 strúčikov surového olúpaného cesnaku a taktiež upečeného cesnaku a nechajte ich za stáleho miešania povariť približne na 3 minúty.
5. Pridajte do panvice zeleninový vývar a pokračujte vo varení pri strednej teplote, až kým sa vám vaša polievka nezačne variť. Potom znížte teplotu a nechajte ju podusiť pod pokrievkou na cca 20 minút (cesnak musí byť veľmi jemný). Potom panvicu s polievkou odložte zo sporáka a nechajte ju vychladnúť.
6. S pomocou ponorného mixéra (alebo s obyčajným mixérom v postupných dávkach) rozmixujte polievku až kým ju nebudete mať úplne jemnú a hladkú.
7. Následne vráťte polievku späť na panvicu a za stáleho miešania pridávajte šľahačku. Cesnakovú polievku môžete dochutiť korením a soľou, popr. môžete použiť oregano a bazalku (podľa vašich preferencii).
- Vyskúšajte aj tento recept: Ako urobiť cesnakovú nátierku
Tip na servírovanie cesnakovej polievky
Na záver si môžete naporciovať polievku na jednotlivé taniere a pokropiť ju na každom tanieri trochou syra a odšťaviť mesiačiky citrónu nad nimi (1 mesiačik na 1 tanier). Prajeme vám dobrú chuť!